Van der Heijden denkt toch stap gemaakt te hebben

Geen wedstrijdkilometers in de benen, een beperkt koersprogramma in het vooruitzicht en onzekerheid over de veldritagenda. Maik van der Heijden laat zich er niet door uit het veld slaan. Sterker nog: de jonge Brabander uit de formatie Parkhotel Valkenburg-Destil-ZZPR.nl is ervan overtuigd dat hij komende winter sterker voor de dag komt omdat hij weer een stap gemaakt heeft. “De samenwerking met mijn nieuwe trainer Camiel van den Bergh heeft een nieuwe prikkel gegeven. Ik mik nadrukkelijk hoger de komende maanden.” 

De Tour Bitwa Warsawska 1920 heet de etappekoers officieel waar Van der Heijden en zijn ploeggenoten volgende week hun opwachting in hopen te maken. Maar je kunt ook Ronde van Warschau zeggen. Een 2.2-etappekoers van vijf dagen, een mooie ultieme investering in de winter die voor ons ligt, vindt de Brabander. Hij heeft er naar toe gewerkt in zijn trainingen. “Als veldrijders hadden we eerst natuurlijk even rust en vakantie, dus voor ons duurde het wat langer voordat de wedstrijden begonnen weg te vallen. We hadden eigenlijk als team een mooi programma staan met een aantal etappekoersen erin en zelf zou ik nog een aantal mountainbike-wedstrijden rijden. Zo stond de Alpentour Marathon op mijn programma. Zuur natuurlijk dat dit niet door ging, maar de gezondheid stond natuurlijk wel voorop. En bovendien zit iedereen in hetzelfde schuitje. In het begin – toen je nog niet met groepen mocht trainen – ging ik veel met mijn zus Inge van der Heijden (CCC-Liv) op pad, later werden de groepen groter en kon je ook weer intensiever trainen. Samen met Noah Vreeswijk deed ik vorige week nog een korte trainingsstage in Limburg. We hebben zowel op de wegfiets als op de MTB gereden en echt goed kilometers kunnen maken. Een mooie basis voor de Poolse wedstrijd die op ons wacht, maar ook voor het seizoen natuurlijk.”

Progressie

Hij kijkt ook al uit naar het veldritseizoen, waarin hij toch duidelijk progressie wil tonen. “Waar ik vorig jaar in de wereldbekers vaak tussen plek 30 en 35 reed, wil ik dan nu tien plekken beter doen. En met echt een goede dag kan de top 20 er in zitten.  Vorig jaar heb ik me best moeten inspannen om in de top 50 te komen, een plek die recht gaf op wereldbekers. Die energie hoef ik er deze winter niet in te steken en dat betekent dat ik ook de verdere reizen naar crossen in Slowakije en dat soort landen over sla. Natuurlijk is het leuk om voor het podium mee te doen, maar het betekent ook veel reizen en wanneer je in de auto zit, kun je niet trainen. Over mijn seizoen was ik best tevreden. Ik kon top 30 rijden in wereldbekers als eerstejaars elite-renner en reed op het podium in Petagne, waar ik tweede was. Jammer dat het WK er net niet in zat, maar verder had ik weinig te klagen.” Het idee is om aan de hand van Camiel van den Bergh – die ook met bijvoorbeeld de vrouwentoppers Yara Kastelijn en Annemarie Worst  werkt – een nieuwe stap te zetten. “Het is verfrissend om met een andere trainer aan de slag te gaan. Je werkt andere trainingen af, doet een keer andere blokjes. Ook mentaal is het goed om een frisse wind door je aanpak te laten waaien, zeker in dit jaar waarin er maar weinig wedstrijden waren. “ Voorlopig is de cross het grote doel van Van der Heijden.  “Ik doe ook nog stucadoorswerk als ZZP’er, maar eerlijk gezegd werk ik zo min mogelijk uren. Ik woon thuis en heb niet veel kosten. Daardoor kan de focus blijven liggen op het veldrijden en kan ik kijken wat er voor mij inzit in deze sport.”