Leonie Bentveld traint stug door richting hervatting seizoen

De wedstrijdcategorie die het afgelopen driekwart jaar het minst aan bod is gekomen, is de groep tussen de jeugd en de beloften. Ook in deze wintertijd komen bijvoorbeeld de junioren en de nieuwelingen (m/v) nauwelijks in actie. In deze rubriek Jong Zonder Koers willen CyclingOnline.nl deze groep wat meer voor het voetlicht brengen. Te beginnen met Leonie Bentveld (ZZPR.nl-Orange Babies CT).

Bij de nieuwelingen-meisjes stond er in het veld geen maat op de Friezin, die dan ook erg uitkeek naar de confrontatie met de beste junior-vrouwen van de wereld en met de elite-vrouwen. Maar die kennismaking duurde niet lang.

Vier wedstrijden staan er tot nog toe deze winter op de teller van Bentveld, die in het shirt van de NWV Groningen zo succesvol was dat ze overstapte naar de Orange Babies-formatie van manager Frank Groenendaal. Ze reed bijvoorbeeld in Gieten tussen de absolute top en werd in de minder sterk bezette cross in het Belgische Kasterlee knap derde. “In mijn voorbereiding was ik ervan uit gegaan dat we een normaal seizoen zouden hebben, maar dat liep anders. Ik mis natuurlijk de wedstrijden enorm. Het EK in Rosmalen niet mogen rijden, was een tegenvaller. Maar het gaf troost dat er niemand uit onze categorie in actie kwam. Het was misschien nog wel lastiger om afgelopen weekeinde te zien dat er een wereldbeker was in Tabor, waar veel landen wel mee deden, maar wij (en de Belgen) niet. Daar zie je jezelf dan zo tussen rijden. Al moet ik zeggen dat bondscoach Gerben de Knegt altijd helder geweest is: als een gebied oranje is, dan rijden we er niet.”

‘Ben er wel klaar voor’

Ze durft niet goed te voorspellen wanneer het wel weer zover is dat ze vanuit Friesland Nederland of Europa intrekt om te koersen. “Je denkt aan het NK in januari en hopelijk het WK. Hoopt dat de regels hier misschien veranderen of in ieder geval in Vlaanderen, zodat ik daar weer koersen kan. Ik ben er wel klaar voor. Ik ben blijven trainen. Ik moet mezelf sowieso blijven ontwikkelen als renster, de inhoud op peil houden en de techniek bijschaven. En de regiotrainingen elke week voor renners onder de 18 in Norg zijn echt momenten om naar uit te kijken. Ik ben het enige meisje in een best wel grote groep jongens. Daar zie ik af en daar vind ik zeker uitdaging om mee te komen. Maar in de wedstrijden tussen de vrouwen ligt voor mij de echte uitdaging. Vooral als we tussen de vrouwen starten, is het achterin starten en de wedstrijd duurt dan soms wel 55 minuten. Dat is best een stap. Maar ik zou zo weer gaan rijden, als het kan. Vorig jaar miste ik in de categorie nieuweling-meisjes de uitdaging soms en die is er nu in overvloed. Ik hoop mezelf te blijven ontwikkelen en ook dit jaar in de wedstrijden nog te merken dat ik weer een stap gezet heb. Het enige voordeel van weinig koersen, is dat ik meer tijd aan mijn studie kan besteden. Ik doe dit jaar eindexamen HAVO en dat vraagt ook veel tijd. Ik maak er al met al maar het beste van.”