Jens Dekker is terug: ‘Denk dat ik het nog kan’

Bij de Junioren vocht crosstalent Jens Dekker mooie duels uit met Tom Pidcock en Eli Iserbyt. Maar waar de Brit en de Belg zich ontwikkelden tot wereldtoppers, verdween Dekker wegens aanhoudende gezondheidsproblemen geruisloos van het toneel. Maar nu is Dekker (24) terug. In het tenue van ZZPR.nl-Parkhotel-Orange Babies Cycling Team probeert hij alsnog door te breken.

Een comeback noemt Dekker het zelf liever niet. ‘Want ik heb nooit de beslissing genomen om te stoppen met fietsen’, vertelt hij. Maar feit is wel dat Dekker al enkele jaren geen wedstrijden heeft gereden. Het begon bij de Beloften met ademhalingsproblemen, waardoor de Drent niet meer zo diep kon gaan als hij gewend was. Hij fietste er nog wel een tijdje mee door – en boekte zelfs wat mooie resultaten – maar uiteindelijk dwongen die problemen hem om de fiets aan de kant te zetten.

‘Op een gegeven moment ging het gewoon niet meer. Voor elke training had ik stress. Kan ik vandaag wel diep gaan? Dus het ging ook in mijn hoofd zitten. Ik kwam in een vicieuze cirkel terecht waar ik niet meer uitkwam.’

Cirkel doorbroken
Dekker ging training geven bij zijn club De Peddelaars, deed wat commentaar voor Eurosport en werkte ondertussen aan zijn herstel. Dekker: ‘En eind vorig jaar merkte ik dat de cirkel was doorbroken. Ik voelde me weer de oude. En toen wist ik meteen: ik ga ervoor.’


Dekker begon weer te trainen. Steeds meer en steeds harder. Tot hij voelde: dit is een goed niveau, ik kan weer wedstrijden rijden op het allerhoogste podium. En toen begon de zoektocht naar een ploeg. Die vond hij bij de ploeg van Frank Groenendaal. Niet geheel toevallig ook de ploeg waar hij reed voor hij afstand nam van het crossen.

‘Ik ben heel blij dat ik bij ZZPR.nl-Parkhotel-Orange Babies de kans krijg om het weer te proberen. Ik heb enorm veel zin in het nieuwe crossseizoen. Ik heb nooit het maximale uit mijn carrière kunnen halen. Nu ben ik 24 en hoop ik dat alsnog te doen. Bij de Junioren heb ik mooie wedstrijden gewonnen, zonder dat ik er heel veel voor trainde. Ik ben benieuwd wat ik kan nu ik er wel alles voor doe. Ja, ik denk dat ik het nog kan. Mijn doelen voor deze winter? ‘Het doel is om een stabiel seizoen te rijden, en op termijn denk ik dat het mogelijk is om bij de top in het veldrijden te gaan horen.’