Nomden werd zelf ziek ten tijde van corona

Alle wielrenners worden momenteel getroffen door de maatregelen die de verspreiding van het virus moeten voorkomen, maar sommige sporters kregen ook zelf te maken met  ziekte in deze periode. Isa Nomden werd eind maart plotseling ziek en is nog altijd niet helemaal op haar oude niveau. Toch kijkt de Hattemse ondertussen weer met ambitie vooruit op de komende winter, waarin ze mikt op een hoge klasseringen in de wereldbekers en de kampioenschappen voor junior-vrouwen.

Ze had normaal gesproken al aan het einde van haar wegseizoen gezeten, waar ze in haar programma van april, mei en juni ruimte voor had gemaakt. Maar Isa Nomden kwam net als veel andere sporters niet aan wedstrijden toe. Voor de Gelderse had dat ook lichamelijk niet gekund. “Ik kreeg op zaterdag 28 maart plotseling te maken met zware hoofdpijn en had ook verhoging. Terwijl ik de dag daarvoor nog zonder problemen gefietst had. In die eerste periode had ik nergens zin in en ik heb vier weken met verhoging gekampt. Inmiddels zijn we erachter dat ik Pfeiffer gehad heb deze winter en dat dit mijn weerstand heeft verlaagd, hierdoor was ik – ondanks mijn leeftijd – vatbaar voor virussen. Destijds werd je niet getest op corona,  onlangs werd via een bloedtest vast gesteld dat ik niet of nauwelijks antistoffen in mijn bloed heb. Toch zegt de kinderarts dat het  wel corona was.”

De zwaarste periode ligt achter Nomden, die met veel doorzettingsvermogen en steun van haar school ook nog een HAVO-diploma wist te behalen. “Voordat ik weer ging trainen, heb ik me laten onderzoeken door een sportarts op Papendal. Die stelde gelukkig vast dat ik geen schade heb opgelopen aan mijn longen en mijn hart. En raadde me aan om weer drie keer in de week te gaan fietsen. Dat is weliswaar niet intensief, maar het is wel een eerste stap. Als het goed gaat, mag ik het langzaam opvoeren. Ik ben vooral heel blij dat het weer de goede kan op gaat en ik weer vooruit kan kijken. Al is van mijn wegseizoen natuurlijk niets meer gekomen, maar dat lag ook aan de getroffen maatregelen.”

Ze hoopt komende winter te laten zien wat ze in huis heeft, nadat ze afgelopen veldritseizoen al haar doelen wist te bereiken met het rijden van het EK en WK. “Dat Europese kampioenschap was mijn eerste doel en toen dat gelukt was, ben ik naar het wereldkampioenschap toe gaan werken. Hoewel ik wel een dip in mijn vorm had, doordat ik na het EK pfeiffer heb gehad, lukte het ook om het WK te rijden. Voor de komende winter is het doel om in de wereldbekers voor junior-vrouwen uit te komen en op de kampioenschappen weer beter te doen. Je weet niet precies hoe de krachtsverhoudingen liggen als je nog niet één keer tegen de concurrentie gereden hebt, maar ik hoop wel echt meer voorin te koersen. Er wordt gesproken van een later seizoensbegin, dat zou mij niet slecht uitkomen na die periode van ziekte, maar ik hoop gedurende de winter echt te kunnen laten zien wat ik in huis heb. Het is prettig om dat opnieuw in deze fijne omgeving van ZZPR.nl-Orange Babies te kunnen doen. De professionaliteit en de deskundigheid zijn mij goed bevallen en ook de manier waarop je ondersteund wordt. Ik kijk er naar uit om deze winter opnieuw met het team op pad te gaan. Nu ben ik op vakantie om weer op te gaan bouwen richting die belangrijke maanden.”