Dekker na knieoperatie optimistisch richting nieuw seizoen

Jens Dekker (21) maakt vanaf afgelopen winter deel uit van de formatie Parkhotel Valkenburg-Destil-ZZPR.nl. De Drentse veldrijder behoeft nauwelijks nog introductie nadat hij bij de junioren het EK, het WK, de Superprestige en de wereldbeker won. Vorige winter was kort maar krachtig en leverde een zege in de Koppenbergcross op. Nadat hij al vaak is geplaagd door fysieke tegenslag, ging hij deze week onder het mes voor een knieoperatie. Toch kijkt Dekker optimistisch. vooruit richting de komende winter.
De knieklachten waren al langer gaande, maar deze week pas kon Dekker er naar laten kijken. “Achteraf heb ik misschien in januari iets te gek gedaan in mijn poging nog een WK-ticket af te dwingen. Ik kreeg in februari last van mijn knie en de klachten bleven aanhouden. Maar door de coronacrisis kon ik geen fysio en geen arts bezoeken. Deze week kon ik terecht bij de Belgische specialist Toon Claes en die stelde vast dat er enkele vliesjes vast zaten aan mijn knieschijf, dat gaf wrijving. Er was direct woensdag al een kans om dat te laten verhelpen en daar heb ik gretig gebruik van gemaakt. Nu moet ik zes weken relatieve rust houden en als het goed is kan ik daarna de training weer gaan opbouwen. Na die periode staat er iets van twaalf weken om weer op te bouwen richting je vereiste niveau. Dat kan iets sneller of iets langzamer gaan.”
Dekker vond het dus niet erg om te zien dat de wereldbekercrossen zijn opgeschoven naar november, een verschuiving die wellicht door andere organisatoren gevolgd gaat worden, omdat het weg- en mountainbikeseizoen langer duren nu deze disciplines een tijd stil lagen als gevolg van het coronavirus. “Rond die tijd – in november – zou ik er weer moeten staan. Ik heb er goede hoop op. Het wordt wel iets van een seizoen van de waarheid voor mij. Ik heb de afgelopen jaren veel fysieke tegenslag moeten overwinnen en als het de komende maanden weer niet lukt, dan denk ik dat ik er klaar mee ben. Je moet op een gegeven moment ook geld gaan verdienen, of als veldrijder of met een ander beroep. Het zal een uitdaging worden om tussen de elite een rol van betekenis te gaan spelen, maar ik houd me er toch aan vast dat ik bij de jongeren het niveau van Eli Iserbyt en Tom Pidcock een aantal keren heb weten te benaderen. En dat zijn renners die nu met de top mee doen.”
Hij houdt zich ook vast aan de lichtpuntjes van de afgelopen seizoenen. “Daarmee houd ik het vertrouwen en de wil om er weer vol voor te gaan. Vorig jaar reed ik maar zes wedstrijden, ik won er twee. Dat was een nationale wedstrijd, maar het was ook de Koppenbergcross. En dat terwijl de deskundigen menen dat ik toen niet op mijn topniveau zat. Ik hoop bij dat soort prestaties aan te kunnen haken.” Dat hij in de voorbereiding niet op de weg heeft kunnen rijden, lijkt Dekker geen onoverkomelijk probleem. “Dat heb ik de afgelopen jaren eigenlijk ook niet gedaan, ik kan me prima via training voorbereiden op het seizoen. Bovendien moet je vast stellen dat de meeste anderen ook niet veel op de weg hebben kunnen koersen de afgelopen maanden. Ik ga proberen er straks klaar voor te zijn en hoop dan te tonen wat ik in huis heb.” (RS)