Terugblik: Haverdings wint in Essen, Nomden valt hard in Frankrijk

Vijf coureurs van ZZPR.nl-Orange Babies Cycling Team stonden zaterdag aan de start in Essen, terwijl Isa Nomden en Stan Godrie naar Frankrijk trokken om twee wedstrijden om de Coupe de France te rijden. Hoe het ze verging, lees je hier.

Essen

Junioren – Winst voor David Haverdings
Spannend was de Juniorenkoers in Essen niet, maar dat maakt de uitkomst niet minder mooi. David Haverdings won namelijk met groot verschil.

David: ‘Ik had een goede start en schoof halverwege de eerste ronde naar de kop. Ik plaatste gelijk een versnelling geplaatst en heb er een lange solo van gemaakt. Uiteindelijk gewonnen met 1 minuut en 8 seconden voorsprong. Ik houd hier een goed gevoel aan over. Op naar volgende week in Namen!’

Elite – Brinkman en Van Lierop in top 20

Vier talenten van ZZPR.nl-Orange Babies Cycling Team trokken naar Essen om mee te doen bij de Elite. Joost Brinkman viel op met een knappe 16de plaats. Ook Danny van Lierop finishte in de top twintig.

‘Door een valpartij bij de start werd ik wat opgehouden’, blikt Joost terug. ‘Maar daarna in het loopstuk gelijk heel veel man kunnen pakken en tot Danny gereden. Toen er bij een kleine opstopping iemand op mijn hak ging staan, ging mijn schoen uit. Dat kostte me zeker vijftien plekken. Maar toen ik weer verder kon, ben ik opnieuw begonnen met inhalen en daar ging ik tot in de laatste ronde mee door. Ik voelde me erg sterk en werd zestiende.’

Danny (20ste): ‘Ik was goed vertrokken en heb een paar keer mooi in beeld gereden. Maar ik liep niet hard genoeg en daardoor zakte ik weg. Uiteindelijk gefinisht op plek 20.’

Lucas (27ste): ‘Door de regenval en alle categorieën die al hadden gereden, was het een echt ploeter-rondje. Bij de start kwam ik goed weg, maar door een valpartij werd ik lang opgehouden. Het was veel lopen en daarbij was het voor mij aanklampen. Als we weer konden fietsen, kon ik telkens wat opschuiven op de goed berijdbare stukken. Door zo mijn koers in te delen kon ik finishen op plek 27.’

Jordi (33ste): ‘Ik had een wat matige start, ook door een valpartij vlak na de start. Ik werd daardoor lang opgehouden. Tijdens de wedstrijd moesten we veel lopen en daardoor helaas behoorlijk wat last van mijn rug gekregen. Uiteindelijk op plek 33 gefinisht.’

Troyes (Coupe de France)

Stan Godrie en Isa Nomden reden een dubbel weekend in het Franse Troyes, waar zowel zaterdag als zondag een wedstrijd om de Coupe de France werd verreden. Zaterdag eindigde ze allebei in de top tien, zondag was een minder succesvolle dag. Stan werd dertiende, Isa kreeg vlak na de start een flinke zwieper, smakte tegen het asfalt en moest de strijd helaas staken.

Isa: ‘Dit weekend een keertje een dubbel weekend gereden in Troyes. Hier waren twee mooie, goed georganiseerde wedstrijden op hetzelfde rondje. Het was een mooi parcours in een park met veel bochten en schuine kanten. Zaterdag lag het parcours er snel bij, maar de bochten en schuine kanten waren redelijk glad, doordat de toplaag een soort klei/leem was. In de eerste 1,5 ronden heb ik het een beetje laten liggen, maar daarna kwam ik lekker in de wedstrijd en werd uiteindelijk negende. Ik voelde mij sterk en was tevreden met mijn uitslag.’

‘In de nacht van zaterdag op zondag had het geregend, waardoor het parcours er erg glibberig bij lag. Helaas heb ik niet veel van het rondje gezien in de wedstrijd. Tijdens de start ben ik onderuit gekegeld en ik lag onderop een stapel rensters. Ik ben weer opgestapt en doorgereden naar de materiaalpost. Er zit een slag in m’n voorwiel, m’n zadel is kapot en m’n derailleurpadje staat scheef. Ik heb een halve ronde gereden en toen heb ik besloten om uit de wedstrijd te stappen, ik had hoofdpijn en last van m’n nek. Gelukkig heb ik nu geen hoofdpijn meer en ben ik alleen een beetje stijf, bont en blauw.’

Stan: Zaterdag had ik een prima start en daarna wat weggezakt naar plek 7. Hele cross met zes man in een groepje gereden. De snelheid lag hoog, maar kon me goed van voren houden in de groep. Een ronde voor het einde dacht ik te kunnen versnellen en weg te rijden voor plek 7. Dat lukte helaas niet en in de laatste ronde maakte ik twee foutjes waardoor ik tiende werd.’

‘Zondag was het parcours veel gladder geworden door de regen die ‘s nachts gevallen was. Ik vond het rondje er supermooi bij liggen met genoeg technische uitdaging. Ik had kopstart, maar verloor in de eerste rondes gelijk veel plaatsen. Had de benen niet om voor een goede uitslag te gaan. Ik reed op het einde technisch wel weer goed en kon 13de worden. Maar dit was niet waarvoor ik was gekomen. Ik heb kunnen genieten van de sfeer in de Franse Cup en hoop snel weer in orde te zijn om mezelf wat beter van voor te kunnen laten zien.’