Terugblik Rucphen en Namen: Nomden onterecht uit koers, Haverdings soleert naar zege

Met de Wereldbekerwedstrijden van Rucphen (zaterdag) en Namen (zondag), was het weer een druk en mooi crossweekend. Met opnieuw een geweldige overwinning van David Haverdings. Hoe het alle renners van ZZPR.nl-Orange Babies Cycling Team verging, lees je hier:

18 december – WB Rucphen

Elite mannen
Onze ploeg stond met drie renners aan de start bij de Elite mannen. Naast Stan Godrie mochten ook Lucas Janssen en Joost Brinkman meedoen bij de profs. Godrie was van dit drietal het beste vertrokken en reed aanvankelijk voorin mee. Maar een val en materiaalpech wierpen hem helaas ver terug.

Stan (28ste): ‘Ik had een superstart. Ik kwam van rij 4, maar kon als 9de het veld in. Het tempo lag heel de ronde hoog, maar ik kon mijn plek goed verdedigen. Ik gaf wel enkele plekjes toe, maar het parcours lag me en ik had een goede dag. Een tijdje leuk in beeld kunnen rijden. Helaas schoof ik op een gegeven moment onderuit, waarbij mijn derailleur licht geraakt werd. Bij een van de volgende heuveltjes reed ik daarna mijn derailleur tussen de spaken. Daar verloor ik best wat plaatsen mee en werd 28ste.’

Lucas (37ste): ‘Ik stond op de laatste startrij, maar had een goede eerste ronde en kwam rond de 30ste plek door. Twee derde van de wedstrijd rond die plek gereden, maar toen viel helaas m’n lens uit en merkte ik dat de tank ook aardig leeg aan het raken was. Uiteindelijk nog 37ste kunnen worden. Hier ben ik erg blij mee.’

Joost kwam als 45ste over de streep.

Elite vrouwen
Isa Nomden mocht meedoen bij de Elite vrouwen. Ze was bezig aan een sterke race, tot een opmerkelijk incident haar in de slotfase helemaal uit haar ritme haalde.

Isa (29ste): ‘Het was een supersnel rondje. We gingen van start en ik merkte dat ik de start en de eerste paar bochten best wel spannend vond na vorige week, toen ik meteen na de start hard was gevallen. Daardoor was mijn start niet heel sterk, maar ik ben daarna begonnen aan een supergoede inhaalrace en ik voelde mij echt sterk. Ik zat ik een lekker ritme en voelde m’n heup wel, maar ik had er geen last van. Ik reed op de 29ste positie en zou bijna de laatste ronde in gaan. En toen werd ik uit koers gehaald… Ik snapte er niks van, want ik was gewoon goed bezig in koers en renners achter mij mochten wel gewoon doorrijden. Ik zei dit tegen de wedstrijdcommissaris die me uit koers haalde en mocht toen weer doorrijden. Hierdoor was ik helaas echt helemaal uit m’n ritme. Ik was heel boos en alles deed pijn. Na de wedstrijd ben ik naar de UCI-commissaris gegaan en hierdoor ben ik gelukkig gewoon in de uitslag op plek 29 gezet. Misschien had er nog meer ingezeten, omdat ik naar rensters voor mij toe aan het rijden was, maar ik vind het heel fijn dat ik weer in de uitslag ben gezet. Het gevoel was goed, dus dat neem ik zeker mee naar de volgende wedstrijden.’

19 december – WB Namen
De wedstrijd In Namen was óók voor de Junioren en Beloften een wedstrijd die meetelde in de strijd om de Wereldbeker.

Junioren
David Haverdings begon als leider in de stand om de Wereldbeker aan de loodzware Citadelcross. En de jonge Drenth maakte die status meer dan waar. David was met afstand e beste en won de wedstrijd met meer dan een minuut voorsprong op de nummer 2.
‘Ik zat er gelijk goed bij’, vertelt de winnaar. ‘Maar ik moest er de eerste rondes wel een beetje inkomen, want de technische gladde stukken waren best lastig. Na een paar ronde ben ik gedemarreerd op de Citadel en met een mooie voorsprong gewonnen.’

Beloften
Danny van Lierop en Hugo Kars waren door de bondscoach geselecteerd om mee te strijden in de Beloftenkoers. Ze werden respectievelijk 24ste en 38ste.

Danny (24ste): ‘Ik had een slechte start, dus was meteen aangewezen op achtervolgen. De eerste rondes ging het wat moeilijker, maar in de 2de helft kon ik versnellen en na een goede cross gefinisht op plek 24.’

Hugo (38ste): ‘Ik had een goede start, maar ik maakte technisch veel fouten. In de 2de ronde viel er voor mij een renner en ik kon niet meer op tijd uitwijken, dus ik viel ook. Daarna ging het alleen maar slechter en slechter. Ik ben nog twee keer onderuit gegaan en uiteindelijk gefinisht op een 38 plek. Op techniek verloor ik heel veel terrein vandaag. ‘

Elite mannen
Stan Godrie was een dag na Rucphen ook in Namen van de partij.

Stan (26ste): ‘Het parcours in Namen was heel wat anders dan het vlakke Rucphen. Ik had geen goede start, maar kon daarna wel een goed eigen tempo vinden en zo verschillende renners inhalen. Ik heb wel mijn portie pech gekend met een schoenwissel en twee lekke banden, wat me wat naar achter sloeg. Maar ik was vandaag absoluut niet de enige met pech. Uiteindelijk kon ik naar een 26ste plek rijden.’