Terugblik WK: Goud en pech voor Van den Eijnden

Een regenboogtrui, een pijnlijke rug, een kapotte schoen, een slechte start en een mooie 16de plaats. De wereldkampioenschappen veldrijden zitten erop en leverden weer veel verhalen op. Lees hier hoe het de vier renners van onze ploeg verging.

Vrijdag – Goud op Mixed Relay
De wereldkampioenschappen begonnen fantastisch voor Guus van den Eijnden, toen hij op vrijdag de wereldtitel Mixed Relay veroverde met de Nederlandse ploeg. ‘Fast Guuske’ startte in de landenestafette als tweede namens Nederland en behield in het ene rondje dat hij reed de koppositie die Nederland in de eerste ronde al had veroverd. Nederland zou die eerste plaats niet meer uit handen geven, en zo stond Guus vrijdagmiddag in een regenboogtrui en met een gouden medaille om zijn nek op het hoogste podium.

Zaterdag – Sara Sonnemans en Danny van Lierop
Zaterdagochtend was het de beurt aan Sara Sonnemans bij de Junioren vrouwen. Ze startte goed, maar viel uiteindelijk ver terug door rugproblemen.

Sara: ‘Ik mocht op de 4de rij starten en kwam goed weg. Ik ging rond de 15de plek het veld in. De eerste anderhalve ronde ging het best goed, maar helaas kreeg ik al gauw veel last van mijn rug. Daardoor ben ik helemaal naar achter gezakt en heb getwijfeld om af te stappen. Maar heb de laatste ronde toch nog afgemaakt. Niet het resultaat waar ik op hoopte, uiteindelijk 29e geworden op mijn eerste WK.’

Danny van Lierop kwam vroeg in de middag in actie bij de Beloften (U23). Hij kende gelukkig ging geen fysieke problemen en reed een sterke wedstrijd, waarin hij als zestiende over de streep kwam.

Danny: ‘Ik had een mindere start en rond plek 15 het veld in gedraaid. Eerste rondes rustig gebleven en in ronde drie versneld om richting plek 6 te rijden. Al vrij snel liepen de benen vol en moest ik per ronde een paar plekken toegeven. Gefinisht als 16de’

Zondag – Guus van den Eijnden en Floris Haverdings
Guus van den Eijnden en Floris Haverdings behoren tot de smaakmakers van het afgelopen seizoen bij de Junioren mannen. Vaak stonden ze op het podium, soms zelfs samen. De twee startten dus vol ambitie, maar helaas kon voor beiden de hoop op een topklassering al snel de prullenbak in. Haverdings kwam al bij de start achter een grote valpartij te zitten en verloor daardoor veel tijd en posities. In de achtergrond reed hij nog wel een indrukwekkende inhaalrace.

Van den Eijnden was wel goed vertrokken, maat kwam in de tweede ronde ten val en brak daarbij de sluiting van zijn schoen, waardoor hij een ronde later moest stoppen om van schoen te wisselen.

Floris: ‘Mijn tart was verschrikkelijk. Ik zat achter 2 valpartijen en ging als 45ste het veld in. Balen! Maar ik heb de knop omgezet en ben toen een goede inhaalrace gaan rijden. Uiteindelijk uitgekomen op de 14e plaats.’

Guus: ‘Ik was goed weg en kon de eerste ronde mooi mee met de kopgroep. In de tweede ronde wisselde ik van fiets omdat ik met andere banden wilde rijden. Ik kwam ten val, waarbij de boa van mijn schoen afbrak. Hier nog een ronde op doorgereden en toen van schoen gewisseld. Ik verloor veel tijd en lag toen rond de 30ste plaats. Nog wat plekken goedgemaakt, maar het was lastig inhalen. Uiteindelijk 19e geworden, en dat is natuurlijk niet waar ik voor gekomen was…’