NK Surhuisterveen (dag-2)

De tweede dag van het Nederlands Kampioenschap bracht ZZPR.nl-HanClean-Orange Babies een derde nationale titel. Ryan Kamp won overtuigend bij de junioren. De renner uit Raamsdonkveer zag ploeggenoten Noah Vreeswijk (vierde), Bart Artz (vijfde) en Bodi del Grosso (zevende) ook in de top 10 eindigen.

Kamp maakte zijn favorietenrol waar bij de junioren. “Na een wat mindere start – ik schoot uit mijn pedaal in de start – kon ik snel opschuiven. Ik zag dat Pim Ronhaar niet in mijn wiel zat en ben vol doorgetrokken. Van achteren kwam Mees Hendrikx opzetten, maar ik wist mijn voorsprong te behouden. Ik ben blij dat ik mijn favorietenrol kon waarmaken. Vorig jaar was ik als eerstejaars junior tweede op het NK en was ik teleurgesteld dat ik niet won. Het moest nu gewoon de zege worden om hier tevreden het NK te verlaten. Ik hoop deze vorm door te trekken richting het wereldkampioenschap. Het zou mooi zijn als ik de beste van de wereld kan worden, ik ga er mijn best voor doen, maar het is mooi dat ik alvast de beste van Nederland ben.”

Noah Vreeswijk ging als zevende het veld in. “Ik heb geprobeerd daarna mijn eigen tempo te zoeken. In het midden van de wedstrijd kreeg ik wat pijn in mijn zij en heb ik wat rustiger gereden Toen dat gevoel weg was, ben ik weer volle bak gegaan.”
Bart Artz. “Ik kon samen met Ryan op kop plaats nemen. Daarna maakte ik een lichte schuiver en raakte ik wat uit mijn tempo. Daarna heb ik mijn eigen tempo gereden en werd ik vijfde op dit zware parcours. Daar ben ik tevreden mee.”

Bodi del Grosso kende dan weer een matige start. “Ik ging pas als 35e het veld in, maar door de eerste modderstrook te lopen liep ik ook zo weer vijftien man voorbij.” . Ik kon steeds opschuiven en kwam na de eerste ronde als achtste door. Uiteindelijk ben ik zevende geworden, daar ben ik heel tevreden mee.”
Maik van der Heijden reed bij de beloften naar een achtste plaats. “Het was een mindere wedstrijd voor mij. Maar dat had ik vooraf kunnen weten omdat ik de hele week ziek was. Ik probeerde er toch alles uit te halen, maar er zat niet meer in.”

Patrick van Leeuwen werd zesde bij de elite. “Ik had een matige start omdat ik achter Mathieu van der Poel zat die uit zijn pedaal schoot. Daarna kwam ik goed in mijn ritme en heb ik een lekker koersje kunnen rijden. Mooi om zo een laatste NK te rijden.”
Twan van den Brand moest de wedstrijd voortijdig verlaten. “Het ging voor mij niet zoals gehoopt. Ik heb nooit lekker in de wedstrijd gezeten. Iets na halfweg koers reed ik op een paaltje waardoor ik mijn been open haalde. In het ziekenhuis werden er gelukkig geen breuken geconstateerd.”

Koen van Helvoirt was ook content met zijn veertiende stek in de elite/beloftenwedstrijd. “Ik kwam al snel in mijn ritme en kon nog wat renners inhalen. Ik sloot net aan bij een renner toen ik te ver achter lag op Van der Poel en de wedstrijd verlaten moest.”
Junior Bart Hazekamp was minder content. “Ik startte goed, zo rond de tiende plaats. Maar ik zakte snel naar anderen. Ik probeerde mijn eigen tempo te rijden, maar dat lukte niet. Deze week laat ik bloed prikken om te kijken of daar misschien een verklaring uit komt.”