Noah Vreeswijk stopt met crossen op topniveau

De 19-jarige Noah Vreeswijk heeft besloten te stoppen met veldrijden op topniveau. De renner uit Someren maakte de afgelopen seizoenen als junior en belofte deel uit van het Parkhotel Valkenburg-ZZPR.nl-Orange Babies Cycling Team. Bij de junioren was hij in nationale crossen een vaste uitdager voor de podiumplaatsen, maar ook internationaal deed hij toen van voren mee. Zo was Vreeswijk vierde in de wereldbeker in Bern bij de junioren enkele winters geleden.

“Als ik terugkijk probeer ik dat soort momenten in gedachten te houden. En ook dat ik op het WK in Bogense (2019) tot in de derde ronde bij de eersten in de wedstrijd zat.. Toen werd ik onderuit gereden en moest ik vooraan afhaken.” De overgang naar de beloften valt alle renners zwaar, maar Vreeswijk verloor de afgelopen twee seizoenen geleidelijk aan alle motivatie. De coronapandemie had daar zeker ook zijn weerslag op. “Ik ben iemand die wedstrijden op de wegfiets en mountainbike nodig heeft om me in vorm te rijden. Vorig jaar waren die er nauwelijks en ook dit jaar is het tot nog toe wachten tot we kunnen beginnen. Afgelopen winter hebben we bovendien geen beloftencrossen gereden, waardoor ik – al met een mindere vorm door de aanloop –
een winter lang tegen toppers als Mathieu van der Poel en Wout van Aert moest rijden. Beetje bij beetje raakte ik de motivatie kwijt om nog zoveel te investeren in de sport. Na de winter sprak ik met manager Frank Groenendaal af, dat ik wel aan de gezamenlijke trainingen op de weg zou meedoen en zou kijken of ik zo de motivatie weer kon vinden. Ik heb moeten concluderen dat dit niet gelukt is en daarom heb ik besloten een punt achter mijn topsportloopbaan te zetten. Ik ga me op school en mijn maatschappelijke loopbaan richten. Maar kijk ook met plezier terug op de mooie momenten in de wedstrijden en met het team.”