Sonnemans derde in Oisterwijk, Dekker tweede in Portugal

Bijna alle renners van het Parkhotel-ZZPR.nl-Orange Babies Cycling Team reden dit weekend (met wisselend succes) in Oisterwijk. Maar niet iedereen, want Jens Dekker reed zaterdag in Spanje naar alweer een mooie overwinning en pakte zondag in Portugal een knappe tweede plaats. Isa Nomden reed zaterdag in Düsseldorf. Lees hier alle verhalen.

Zaterdag 14 augustus – Ribadumia en Düsseldorf

 Jens Dekker trok ruim een week geleden naar Spanje voor een serie van vijf wedstrijden in 9 dagen. De trip was al geslaagd, vooral door zijn mooie overwinning op donderdag. Maar zaterdag werd het allemaal nog mooier, toen Dekker ook in Ribadumia als eerste over de streep kwam.

Jens: ‘Vandaag stond voor mij de vierde Spaanse cross op het programma in Ribadumia. Ik startte niet heel goed en ik reed in de eerste ronde ook lek. Ik had geluk dat het een leegloper was dus ik kon de schade nog beperken, maar toen ik het pelotonnetje weer voorbij gereden was zat ik al op een halve minuut van Orts en Lauryssen. Het duurde even maar net voorbij halfcross kon ik Lauryssen bijhalen en achter laten, en dus dacht ik op een veilige tweede plaats af te rijden. Op iets meer dan twee ronden van de streep echter reed Orts lek, en toen hij eindelijk gewisseld had lag hij al 15 seconden achter. Ik reed de laatste 2 ronden nog goed door en ik won uiteindelijk alleen maar meer tijd en pakte daarmee dus de tweede overwinning op rij in Spanje. Beetje dubbel gevoel met de lekke band van Orts, maar het zijn wel weer 40 punten.’

Diezelfde dag was Isa Nomden actief in het Duitse Düsseldorf. Nomden begon goed aan de wedstrijd, maar verloor na een val veel terrein en finishte uiteindelijk als 14de.

Isa: ‘Ik startte op de tweede starttrij, maar kwam niet super goed weg. Daarna heb ik wel goed kunnen opschuiven naar een 5de plek. Voor de start was het gaan regenen waardoor de toplaag erg glad was geworden. Ik gleed uit in een bocht en verloor veel plaatsen. Daarna gewisseld van grifo-banden naar baby limus. Ik had in de bochten nu gelukkig wel meer grip, maar kwam niet echt meer vooruit. Met nog 2 rondes te gaan besloot ik om weer te wisselen. Dit bleek een goede keuze want ik reed zo naar mijn voorgangers toe. Ik ben best teleurgesteld over mijn wedstrijd, want ik heb het gevoel dat er meer ingezeten zou hebben, maar ik heb ook geleerd wat verschillend profiel voor een weerstand heeft.’

Zondag 15 oktober – GP Oisterwijk en Melgaço (Portugal)

Na vier wedstrijden in Spanje te hebben gereden, sloot Jens Dekker zijn periode in Zuid-Europa af in Portugal. Opnieuw vocht hij daar een duel uit met Spaans kampioen Felipe Orts. Dit keer won Orts. Dekker kwam als tweede over de streep.

Jens: ‘Vandaag heb ik mijn Iberische avontuur afgesloten met een tweede plek in Melgaço in Portugal. Ik was opnieuw niet zo goed weg vanwege een mindere startpositie, maar ik kon vrij snel opschuiven. Na een minuut of 20 reed ik op plek 2 op 30 seconden van Orts. Ik kon hier en daar een paar seconden winnen maar ik voelde dat ik niet de macht had van de vorige dagen en ik moest steeds ook weer wat tijd prijsgeven. Uiteindelijk ben ik veilig als tweede over de streep gerold. 

Een behoorlijk goede afsluiter van een heel succesvolle week. Ik heb verdeeld over vijf wedstrijden 200 uci-punten gescoord, en op die manier ben ik hard op weg naar de top 50.’

Sara Sonnemans, Michiel Mouris, Floris Haverdings, Danny van Lierop en Stan Godrie bleven allemaal in Nederland en stonden aan het vertrek van de GP Oisterwijk. Sara Sonnemans haalde er het podium door als derde junior-dame over de streep te komen in de Elite-wedstrijd. Michiel Mouris deed het met een vijfde plek bij de Junioren ook heel goed. Danny van Lierop deed het met een elfde plek ook prima, maar voor Stan Godrie (offday) en Floris Haverdings (DNF) verliepen de wedstrijden minder succesvol.

Sara (3de): ‘Mijn start was goed, daardoor zat ik mooi voor het gedrang. Helaas kon ik vandaag niet mijn ritme vinden waardoor mijn rondes erg wisselvallig waren. Jammer genoeg maakte ik in het laatste deel van het parcours een foutje waardoor ik de nummer 10 moest laten gaan, P11 tussen de elites en 3e junior.’

Michiel (5de bij junioren): ‘Ik had een redelijke start vanaf de 2e rij. Eerste stuk rond plek 10. Daarna opgeschoven tot vlakbij de eerste groep, maar toen maakte ik een foutje op de schuine kant en kon er niet meer naartoe. Mooi tempo gereden en 5e geworden. Ging weer beter dan vorige week met dezelfde uitslag in een veel sterker veld.’

Floris (DNF bij junioren): Ik was goed vertrokken en ben de eerste ronde weggereden met een groepje van 3. Na de eerste ronde alleen weer enorme last van mijn borst. Dat probleem had ik tijdens trainingskamp ook, daarom ben ik uitgestapt.’

Danny (11de bij Elite): ‘Ik had een goede start vanaf rij 2 en was meteen voorin mee. Half rondje op kop en kon zo mijn eigen lijnen rijden, maar geen power in de benen en al snel teruggezakt naar plek 11. In de laatste paar rondes een flinke val en een positie kwijtgespeeld, uiteindelijk wel weer terug kunnen pakken en gefinisht als 11de.’

Stan (30ste bij Elite): ‘Ik kwam in Oisterwijk goed door de hectische start, maar ik had niet de benen om mezelf van voren te laten zien. Het parcours lag er lastig bij en ik kon er niet goed mijn ritme vinden. Een offday. 30ste.’