Terugblik 7 & 8 oktober: Superweekend van Larissa Hartog eindigt in ziekenhuis

Sportief gezien was het voor Parkhotel-ZZPR.nl-Orange Babies Cycling Team een geweldig weekend, met veel podiumplekken en andere mooie ereplaatsen. Maar uitgerekend de meest succesvolle van het stel bleek ook de grootste pechvogel. Larissa Hartog werd zaterdag tweede in Bad Salzdetfurth en werd in dezelfde plaats een dag later ondanks een harde val derde. Na afloop was er echter geen feest, want haar verwondingen bleken zo ernstig dat ze per ambulance naar het ziekenhuis moest,

In het Duitse ziekenhuis werd haar vinger gehecht en de wond aan haar gezicht gelijmd. De röntgenfoto’s die van haar schouder zijn gemaakt, wijzen mogelijk op een of meerdere fracturen. Daarvoor wordt Hartog maandag in Nederland verder onderzocht.

Het is een heel vervelend einde van een superweekend van Hartog, en van de hele ploeg. Want behalve de twee podiumplaatsen van Hartog, waren er ook 3de plaatsen voor Stan Godrie in Bad Salzdetfurth en voor Jens Dekker in Spanje. En dan fietsten Isa Nomden en Michiel Mouris ook nog mooie ereplaatsen bij elkaar.

7 oktober – Hartog, Godrie en Dekker op podium

Jens Dekker is naar Spanje getrokken om daar een serie wedstrijden te rijden. En daar begon hij uitstekend aan, met een mooie derde plaats in Pontevedra. Een ander deel van de ploeg was naar Duitsland gereden om daar twee wedstrijden te rijden in  Bad Salzdetfurth. Larissa Hartog werd daar zaterdag tweede, Stan Godrie kwam later die middag bij de Elite mannen als 3de over de streep. Isa Nomden (6de) en Michiel Mouris (5de bij de Junioren) deden het ook uitstekend.

Jens (3de in Spanje): ‘Zaterdag de eerste van een rij van 5 wedstrijden in Spanje (en Portugal) in Pontevedra, een C1 wedstrijd op het EK-parcours van volgend jaar. Ik startte niet super, en reed de eerste ronde tussen plek 15 en plek 20. Toen de topsnelheid van de meeste renners verdwenen was in de tweede ronde begon ik op te schuiven met 1 hele serieuze inhaalactie waarbij ik in een recht stuk van 200 meter van plek 10 naar plek 4 schoof. Ik ging ook vrij snel naar plek 3, en vanaf dat moment heb ik heel weinig meer verloren op de eerste twee, maar dichterbij komen zat er niet echt in. Ik moest nog twee keer van fiets wisselen, deels door eigen fouten, maar zelfs zonder die wissels had er waarschijnlijk niet meer in gezeten dan plek 3. Ik ben heel tevreden met de uitslag en de berg punten die in een C1 te verdienen zijn, hopelijk is het de start van een mooie week in Zuid Europa.’

Stan (3de in Duitsland): ‘Ik had een prima start in een technisch en heuvelachtig parcours. Kon mooi in positie komen, maar er waren er twee sterker vandaag. Daarachter was het strijden met 5 man voor plek 3. Ik had nog goede benen voor een finale en kon met een super laatse ronde plek 3 bemachtigen. Heel tevreden mee.’

Larissa (2de in Duitsland): ‘Ik had een goede start en al snel waren we met een groepje van 4 weg. Eerste twee rondes heb ik me rustig gehouden, daarna de kop overgepakt en tempo iets proberen te verhogen. In de voorlaatste ronde had ik een klein gaatje en heb ik doorgetrokken. Na een halve ronde sloot alleen de latere winnaar aan en gingen we samen de laatste ronde in. Ze kreeg een klein gaatje op een loopstukje en trok vervolgens vol door. Ik merkte dat ik de inspanning van vorige ronde moest bekopen en had geen antwoord op haar versnelling. Voor mij volledig nieuw om voor de winst te rijden en hiermee vandaag erg veel geleerd. Heel erg blij met mijn tweede plek, de goede benen en mijn eerste cx podium.’

Isa Nomden (6de in Duitsland): ‘Ik startte achteraan en kon in de eerste ronde al goed opschuiven. De eerste keer door de post reed ik op positie 8 en in die ronde kon ik nog opschuiven naar plek 6. Helaas was het gat naar de kop net iets te ver, maar ik heb 3 rondes ongeveer op dezelfde achterstand gereden. Ik had de vrouw voor mij ingehaald en wilde net iets te snel het gat groter maken, waardoor ik onderuit gleed in een bochtje. Lag ik weer 6de… Gelukkig lukte het weer om in mijn ritme te komen en heb ik de rest van de wedstrijd plek 6 kunnen behouden. Superblij om mijn eerste UCI-punten weer binnen te hebben.’

Michiel (5de in Duitsland – junioren): ‘Ik had een prima start en mooi opgeschoven tot groepje voor 3e plek. Kwam de laatste ronde helaas net wat tekort, dus 5e. Redelijk tevreden maar kan nog wel beter denk ik.’

8 oktober – Weer podium voor zwaar gehavende Hartog

Een dag later reden onze renners zelfs in drie verschillende landen: Duitsland, Spanje en België. Dekker reed weer in Spanje en werd daar 5de. Hetzelfde viertal dat zaterdag in Duitsland actief was, reed ook zondag weer mee om de ereplaatsen en Danny van Lierop reed tussen de grote namen in het Belgische Beringen.

Larissa (3de in Duitsland): ‘Ik had vandaag een goede dag in Bad Salzdetfurth. Hele wedstrijd gereden voor de overwinning en goed het spelletje voor de winst gespeeld. Bij ingaan van de laatste ronde zat ik op een klein gaatje achter de eerste twee, maar dit kon ik in de laatste ronde net op tijd dicht rijden. Op laatste trap de kop genomen om vervolgens alles te geven tot de finish. In de laatste bocht ging het helaas mis en werd ik door m’n Duitse concurrente van de fiets afgereden. Ik ben hard onderuit gegaan, maar van de adrenaline weer opgestapt en nog naar derde plaats gebold. Na de finish direct op de grond gezakt van de pijn en schrik. Ik ben met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht waar ze röntgenfoto’s hebben gemaakt van mijn vinger en schouder, ook hebben ze mijn vinger gehecht en stukje van m’n gezicht bij elkaar gelijmd. Op de röntgenfoto’s zien ze mogelijk twee fracturen bij mijn schouder, dus ik moet in Nederland een MRI laten maken. Ik heb nu voor komende 5 dagen antibiotica en door de hechtingen in mijn vinger mag ik 2 tot 3 weken geen wedstrijden rijden. Ik zit nu met mijn hand in verband en arm in mitella. Flink balen om een mooi weekend zo af te sluiten.’

Stan (6de in Duitsland): ‘Vandaag dag 2 in Bad Salzdefurth. Wat gladdere omloop, maar nog altijd een snel rondje. Mijn start was oké, rond plek 5 weg. Kon me moeilijk in gang trekken en al snel kwamen er wat kleine gaatjes. Ik viel wat terug in een groepje voor plek 7. Maar kon goed stand houden daar en toen Marcel Meisen een versnelling plaatste kon ik mee. Ik had mijn goede benen gevonden en bergop kon ik goed mijn kracht kwijt. Heerlijk gevoel en zo kon ik in de laatste ronde plek 7 nog voorbij en 6e worden.’

Isa (5de in Duitsland): ‘Vandaag de tweede wedstrijd in Bad Salzdetfurth. Als verrassing mocht ik vandaag op de tweede rij starten. Ik had een goede start en dook als 4de het veld in. Hierdoor kon ik de aansluiting met de kop vandaag wel maken. In de tweede ronde ben ik uit enthousiasme op kop gaan rijden, achteraf was dit misschien iets te gretig en heb ik mezelf hier de nek omgedraaid. Ik kon de kopgroep niet meer volgen en reed op de 5de plek. Vandaag weer een plekje hoger geëindigd dan gisteren!’

Michiel (6de in Duitsland): ‘Vandaag 2e wedstrijd in Duitsland. Deze keer helaas helemaal achteraan geloot en bij de start kwam ik midden in een grote valpartij terecht. Eigenlijk hele wedstrijd rustig opgeschoven, maar net aansluiting met 1e groep gemist. Uiteindelijk 6e geworden. Mooi weekend met eerste punten en al veel beter gevoel dan op de Kleeberg.’

Jens (5de in Spanje): ‘De tweede dag in Spanje was iets minder dan de eerste. Ik had een beetje pap in de benen. Mijn start was wel oké, maar het lukte me niet om snel op te schuiven. Ik vond het ook heel moeilijk om in een ritme te komen. Ik wisselde nog een keer voor hardere banden en toen waren we al in de laatste paar ronden beland. Ik reed een hele tijd in een groepje om plek 4 en het lukte net niet om de strijd uit dat groepje te winnen en eindigde dus op een 5e plek. Niet helemaal waar ik voor gekomen was, maar voor een slechte dag een aardig goed resultaat.’

Danny (22ste in Beringen): ‘Ik startte vanaf rij 3, maar er was geen ruimte om snel op te schuiven. Eerste ronde op plek 20, daarna paar plekken naar voren en aantal rondes mee in het lint. Daarna was er een grote valpartij in de afdaling en verloor ik de aansluiting. In het middenstuk een aantal plekken verloren door een lekke band en touw in mijn derailleur. In de finale een goed groepje gevonden die ik kon volgen en reden we voor plek 19, laatste ronde geen versnelling meer en als 22ste gefinisht.’