Terugblik op het EK van Orange Babies CT: Zilver, twaalfde en top twintig

Het EK Veldrijden zit erop. Hoe deden onze renners het? Je leest het hier:

Junior David Haverdings won voorafgaand aan de Europese titelstrijd vier wedstrijden op rij. En dus kwam David met veel zelftrouwen naar de VAM-berg. Maar een overwinning zat er zondag helaas niet in. De Belg Aaron Dockx was de sterkste. Daarachter veroverde de jongste renner van ZZPR.nl-Orange Babies Cycling Team een mooie zilveren medaille.

’Ik had natuurlijk graag het goud gewonnen vandaag, daar kwam ik ook voor’, zei David. ‘De weken hiervoor heb ik natuurlijk ook veel gewonnen. Maar ik maakte direct een fout, waardoor hij een gat kreeg. Vervolgens viel Aaron niet stil en ik kon niet harder. Daarachter heb ik voornamelijk mijn eigen koers gereden. De Italiaan kon tot het eind volgen, maar die kon ik er vervolgens afsprinten. Ik moest gewoon een heel goede dag hebben om hier te kunnen winnen en die had ik vandaag niet. Ik ben er gewoon eerlijk afgereden, het is niet anders. Ik denk dat het in het voordeel van de winnaar was dat het hier aankwam op de power, waar ik het wellicht iets meer van de techniek had moeten hebben.’

Na de zilveren race van David was het de beurt aan Isa Nomden bij de Vrouwen Beloften. Isa knokte zich naar de twaalfde plaats. Isa: ‘Ik startte vanaf de 3de rij. Ik was op zich goed weg, alleen werd ik een beetje opgehouden, doordat ze voor mij tegen elkaars wielen aan reden. Na de eerste paar bochten lag ik toch best ver achteraan. Ik kon gelukkig goed in de wedstrijd komen en had een goed ritme. Ik haalde steeds weer wat meer rensters in en kwam op een gegeven moment op plek 13 te liggen. Voor de laatste klim naar de finish kwam ik bij een Française. Ik heb ervoor gekozen om haar gelijk voorbij te sprinten in de hoop dat ze niet in mijn wiel ging zitten. Ik kwam als 12de over de finish, waar ik best wel tevreden mee ben.’

Bij de Mannen Elite stal winnaar Lars van der Haar de show, maar in de achtergrond reed ook Stan Godrie een prima wedstrijd. ‘Mijn start was supergoed’, vertelt Stan. ‘Ik kon mooi opschuiven aan de zijkant en de eerste ronde bij de top 10 aansluiten. Maar in de volgende twee ronden verloor ik veel plaatsen. Ik was een beetje over mijn toeren gegaan en zakte terug naar de 24ste positie. Daarna lukte het me om mijn ritme weer te pakken. Ik reed een goede tweede helft, haalde nog een aantal renners in en werd 20ste. Dat was het maximale voor vandaag, dus ik ben tevreden.’

Een dag eerder kwamen Hugo Kars en Danny van Lierop al in actie bij de Beloften Mannen. Ze werden 21ste en 27ste.

Danny (18) en Hugo (19) moesten bij de mannen -23 ver van achteren starten. Toch lukte het Hugo om zich op het zware parcours snel naar voren te rijden Hij sloot zelfs aan in de kopgroep. ‘Maar dat tempo was te hoog voor mij’, zei Hugo na afloop. ‘Achteraf heb ik me in het begin een beetje vergaloppeerd, waardoor ik in het groepje terechtkwam dat streed om de negentiende plek. Uiteindelijk 21ste geworden.’

Ook Danny had een goede start, maar werd in de tweede ronde teruggeworpen toen hij op de steile kasseienklim tegen het achterwiel van zijn voorganger reed en daardoor stil kwam te staan. Danny: ‘Ik heb mezelf daarna goed kunnen herpakken en lang achter de groep van Hugo aangereden, maar nooit echt goed kunnen aansluiten. Uiteindelijk werd ik 27ste.’