Terugblik op succesvol crossweekend: podium in Overijse en Almelo

Een overwinning in Overijse, een tweede plaats in Almelo en een onverwacht optreden in een Wereldbekercross. Het was weer een mooi weekend voor de renners en renster van Parkhotel Valkenburg ZZPR.nl Orange Babies Cycling Team. Een terugblik:

Overijse

‘De moeder aller crossen’, zo wordt de cross in het Vlaamse Overijse ook wel genoemd. Ons team was zondag met vier renners goed vertegenwoordigd in deze klassieker.

Junioren
David Haverdings stond aan de start bij de junioren. En David ging verder waar hij al weken mee bezig is: winnen. Al leek het aanvankelijk niet die kant op te gaan. ‘Mijn start was matig’, zei David na afloop. ‘Maar daarna kon ik naar voren rijden en druk zetten. Met nog drie ronden te gaan sloeg ik een gaatje en die voorsprong bouwde ik uit tot de finish.’
Voor David was dit alweer de vierde overwinning in twee weken tijd. Volgend weekend staat hij dan ook als een van de grote favorieten aan de start bij het Europees kampioenschap.

Elite vrouwen
Vrijdag dacht Isa Nomden nog dat ze zondag in Almelo aan het vertrek zou staan. Maar omdat Maud Kaptheijns niet kon starten in de Wereldbekercross van Overijse, werd Isa op het laatste moment opgeroepen om alsnog de WB-koers te rijden.
‘Wat een supergaaf en loodzwaar rondje was dit!’, reageerde Isa na de wedstrijd, waarin ze als 41ste over de streep kwam. ‘Ik moest achteraan starten en ik kon redelijk goed opschuiven bij de start bergop en in de eerste ronde. Na de eerste ronde zakte ik er een beetje door en ik zat niet lekker in een wedstrijdritme. Ik had misschien wel op iets meer gehoopt dan de 41ste plek. Nu op naar het EK volgende week!’

Elite mannen
Behalve Stan Godrie mocht ook de 18-jarige Danny van Lierop meedoen met de grote mannen. Danny werd 45ste. Danny: ‘Ik had een goede start en kon redelijk mee in de eerste ronde. Maar miste de power op de zware stukken. De afdalingen waren technisch, wat het erg leuk maakte.’

Stan werd 34ste en keek met gemengde gevoelens terug op de wedstrijd. Stan: ‘De regen maakte het parcours loodzwaar en het werd een mooie editie. Ik had een prima start en kon vanuit plek 28 goed opschuiven. Het parcours werd ronde per ronde zwaarder en technischer. Het lag me wel, maar ik schuurde mijn snelpak kapot aan een dranghek waar ik de bocht wat te krap nam. Daarna zat ik niet meer in de wedstrijd en ben ik zelfs nog gestopt om mijn pak terug aan elkaar te spelden. Ik werd 34ste, maar kijk er met gemende gevoelens op terug.’

Almelo

Door de onverwachte WB-deelname van Isa, werd Orange Babies Cycling Team in Almelo alleen door Jordi van Heijst vertegenwoordigd. En dat deed de 18-jarige Brabander met verve. Jordi werd namelijk knap tweede. ‘Ik had een goede start en reed meteen samen met een ander weg’, blikte Jordi terug. ‘Helaas kreeg ik wat materiaalproblemen waardoor ik meerdere keren van fiets moest wisselen en de aansluiting met de nummer één verloor. Uiteindelijk dus 2de geworden. En gelukkig ging het met mijn rug vandaag al iets beter.’

NK op de weg

En dan was er op zaterdag ook nog een mooi succes voor Lucas Janssen. Bij het NK op de weg voor junioren pakte Lucas een knappe tweede plaats.